La Seu Ciutat d’Alacant organitza la jornada ‘Transformant el nostre futur: desafiaments i solucions del canvi climàtic’

La jornada presenta el projecte ‘Ecoazul-Med’, una eina web d’ús públic amb informació climàtica per a anticipar els efectes del canvi climàtic en aqüicultura, pesca i turisme costaner

Cambio_climático

Alacant. Dilluns, 26 de febrer de 2024

La Seu Universitària Ciutat d’Alacant i EcoAzul-Med Kveloce organitzen la jornada «Transformant el nostre futur: desafiaments i solucions del canvi climàtic», que tindrà lloc el pròxim dimecres 28 de febrer, de 17 a 20 hores, en les instal·lacions de la Seu de Sant Ferran, 40. La jornada estarà centrada en la presentació del projecte «Ecoazul-Med», una eina web d’ús públic amb informació climàtica per a anticipar els efectes del canvi climàtic en aqüicultura, pesca i turisme costaner. La presentació comptarà amb les intervencions de Juan Jesús González-Alemán (AEMET. DANAS y cambio climático); Alba de la Vara (KVC. Proyecto ECOAZUL-MED); Miguel Ángel Gaertner (Universitat Castella-la Manxa); William Cabos (Universitat d’Alcalá de Henares); i Jorge Olcina (Universitat d’Alacant).

Els organitzadors detallen que el projecte ECOAZUL-MED, finançat pel programa Torres Quevedo, té com a objectiu generar, per primera vegada, una eina web d’ús públic que proporcione informació climàtica que permeta anticipar els efectes del canvi climàtic en aqüicultura, pesca i turisme costaner que assumeix diferents escenaris d’emissions per als pròxims 40 anys en el litoral mediterrani espanyol.

En aquesta jornada es presentarà, per primera vegada, la versió inicial de l’eina climàtica, amb la finalitat d’arreplegar suggeriments dels assistents per a la seua millora potencial i ajust a les necessitats de futurs usuaris. L’eina, que estarà disponible a la tardor de 2024, oferirà a empreses, administracions públiques i altres agents, informació climàtica rellevant que permeta la planificació d’aquestes activitats econòmiques. A més, posarà en relleu la necessitat d’adaptació d’aquests sectors al canvi climàtic per a assegurar el seu desenvolupament sostenible, que pot veure’s compromès per les condicions climàtiques futures.

Programa

TRANSFORMANT EL NOSTRE FUTUR: DESAFIAMENTS I SOLUCIONS DEL CANVI CLIMÀTIC

17.00 hores. Benvinguda. Jorge Olcina (UA)

DANAS y cambio climático

Ponent: Juan Jesús González-Alemán.

Les DANAS (Depressions Aïllades de Nivells Alts) són fenòmens meteorològics que afecten el mar Mediterrani de manera freqüent i que tenen un gran potencial per a causar importants danys socioeconòmics, incloent-hi la pèrdua de vides humanes. Per tant, en el context actual de canvi climàtic, resulta crucial entendre com aquest pot afectar el desenvolupament d’aquests fenòmens que poden resultar tan devastadors. En aquesta xarrada es presentaran resultats nous d’investigacions dutes a terme en AEMET que mostren com el calfament de la superfície de la mar a la regió Mediterrània, associat amb el canvi climàtic, podria contribuir a l’amplificació de les DANAS. Aquests resultats són preocupants pel fet que la temperatura de la mar està augmentant i ho farà encara més en el futur. Las onades de calor marines, caracteritzades per ser episodis de temperatures del mar extremes cada vegada són més freqüents, tenen una major duració i aconsegueixen temperatures cada vegada més altes.

17.35 - 18.35 hores. Proyecto ECOAZUL-MED

Ponent: Alba de la Vara (KVC)

El projecte ECOAZUL-MED, finançat pel programa Torres Quevedo, té com a objectiu la generació d’una eina web d’ús públic que proporcione informació climàtica detallada procedent d’un conjunt de simulacions climàtiques regionals acoblades (amb interacció atmosfera-oceà) d’alta resolució espacial. Permetrà anticipar els efectes del canvi climàtic en l’aqüicultura, la pesca i el turisme costaner en el litoral mediterrani espanyol i assumirà diferents escenaris d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle per als pròxims 40 anys. ECOAZUL-MED té un fort enfocament participatiu que involucra stakeholders dels sectors als quals va dirigida l’eina des de les etapes inicials d’aquests en el procés de cocreació de l’eina. Per al projecte es tria la regió mediterrània perquè aquesta proporciona un senyal càlid amplificat enfront del canvi climàtic i és molt favorable al desenvolupament d’esdeveniments extrems com ara onades de calor o precipitacions intenses. Per tant, el litoral mediterrani espanyol, altament habitat i amb una economia fortament vinculada al mar, és susceptible de patir impactes socioeconòmics negatius en les pròximes dècades. L’eina oferirà a empreses, administració pública i altres agents implicats informació climàtica rellevant que permeta la planificació d’aquestes activitats econòmiques i pose de manifest la necessitat d’innovació en aquestes per a l’adaptació al canvi climàtic i la potencial mitigació d’aquest en les pròximes dècades en el litoral espanyol, i això és fonamental per a assegurar-ne el desenvolupament sostenible. El valor afegit d’aquest projecte davant d’altres semblants radica en quatre pilars:

1- La utilització de models climàtics regionals acoblats d’alta resolució, que fa que la reducció d’escala (downscaling) siga dinàmica i coherent des d’un punt de vista físic, la qual cosa no ocorre quan s’utilitzen models globals i el downscaling és estadístic o quan per a la reducció d’escala s’utilitzen models regionals únicament atmosfèrics o oceànics;

2- Es treballa tant amb variables oceàniques com amb variables atmosfèriques sobre terra;

3- Es para l’atenció a fenòmens meteorològics extrems amb capacitat de provocar forts danys socioeconòmics com les onades de calor;

4- El seu enfocament participatiu (cocreació) al llarg de la vida del projecte.

18.45 - 19.30. Taula redona

Participants: Miguel Ángel Gaertner (UCLM), William Cabos (UAH), Juan Jesús González Alemán (AEMET). En aquesta taula redona, experts en clima reconeguts a nivell internacional, ens donaran l’opinió sobre temes tan rellevants com per exemple els reptes que imposa el canvi climàtic a la societat, la necessitat d’adaptació urgent a les condicions climàtiques, eines de serveis climàtics o el futur de l’economia blava a la regió mediterrània. Els assistents, podran interactuar amb els experts per a formular les seues preguntes i intercanviar idees, promoure un diàleg actiu entre les parts involucrades. Dinamitzadors: Jorge Olcina (UA) i Alba de la Vara (KVC)

Tancament. Jorge Olcina (UA).